Fidoucia

nieuws

06 11 2013

De ideale BH in 10 vragen! Deel 1

Meten is weten. Laat in de winkel uw maat opmeten door een gespecialiseerde verkoopster of doe het zelf thuis, met de hulp van uw partner of een vriendin. Een beha bestaat uit twee maten. De omtrek, die in cijfers wordt uitgedrukt, wordt gemeten net onder de borstrand. Adem even uit en laat de meter strak om uw lichaam aansluiten, zonder dat hij knelt. Het aantal centimeters bepaalt uw omtrekmaat.

Om de cupmaat in te schatten gebruiken lingerie styling specialisten pasmodellen met A, B, C enz, waarmee ze de juiste cup kunnen inschatten. Sommige stylistes kunnen de cup ook op het zicht inschatten. U laat uw cupmaat best opmeten wanneer u niet ongesteld bent. Tijdens periodes van hormonale schommelingen kunnen uw borsten zwaarder aanvoelen en riskeert u zo toch een te grote maat te kopen.

In ons land worden zowel de Franse als de Europese maten gehanteerd door lingeriemerken. Let dus op welke maten u leest. De Europese zijn de meest logische en dus de handigste in gebruik: het getal in 95 B staat dan voor het aantal centimeters van uw omtrek. Voor de Franse maten moet u bij uw omtrek in centimeters 15 bijtellen.

De maten verspringen per vijf centimeter. Daardoor zitten heel wat vrouwen tussen twee maten. U kiest dan best de maat die het dichtst bij uw omtrek aansluit. En vergeet niet om bij elke nieuwe aankoop de beha te passen. Niet alleen uw eigen lichaam, ook het specifieke model van de beha en de stof kunnen de pasvorm beïnvloeden. Voor veel vrouwen is het niet evident om in hun halve blootje in een pashokje te staan maar het loont wel degelijk tegen miskopen.